11 Temmuz 2008 Cuma

Tasarruf Yapmıyoruz

“Tasarruf edecek hal mi kaldı? Bıçak kemiğe dayandı” denebilir. Ama bizde “Ayağını yorganına göre uzat” diyebiliriz. Konu son derece önemli. “Türkiye’de tasarruflar yetersiz.” Neden? Çünkü çok tüketiyoruz. Daha doğrusu; ürettiğimizden daha fazla harcıyoruz. Aradaki farkı ithal ediyoruz. Bu ithalat da ihracatımızdan fazla olduğundan ortaya bir açık çıkıyor ve onu da borçla kapatıyoruz. Kısacası, fazla harcamalar borçla yapılıyor.
Neden çok harcadığımıza gelince. Kimileri bunu genç nüfusa, kimileri de göç gibi demografik dinamiklere bağlıyor. Bize göre bunun iki temel etmeni var; biri makroekonomik tasarımdaki hata. İkincisi de kişi başına düşen gelirin düşük kalması. Kaldı ki, son 25 yılda toplum çok daha tüketim güdülü hale geldi.

Tasarruf açığı ile dış ticaret açığı arasında elbette bir bağ var. Ancak sadece tasarruflarla (kısa vadede) dış açığa çare bulamayız. Öte yandan, kimileri de dış ticaret açığına çözüm ararken kurun yegâne çözüm olduğunu savunuyor. Kuşkusuz daha fazla tasarruf edilmeli ve kur daha yüksek bir yerde olmalı. Ancak kuru daha yukarılara taşısak da petrol, gıda ve diğer emtia fiyatlarından dolayı şişen ithalat faturasının düşmeyeceğini bilmeliyiz.

Tasarrufların düşük olmasında bütçe açığı, enflasyon ve kredi genişlemesi gibi etmenlerin rolü tartışılıyor. Kuşkusuz toplam tasarrufların düşük olmasında kamunun borçlanma gereksiniminin çok önemli rolü oldu. Ama araştırmacıların da ortaya koyduğu gibi, asıl sorun, özel kesimin de tasarruf oranının düşük olması. Bunda da kişi başına düşen gelirin düşük olmasının rolü yadsınamaz. Gelişmiş ülkeler içinde bir tek ABD buna istisnadır. Zengin ülkelerin hemen hepsinde tasarruf oranı yüksektir. Bunun yanı sıra enflasyon karşısında yükselen belirsizliklerin, hatta tasarruf araçlarının getiri oranlarının bir süre (1988’e kadar) çok düşük kalmasının, sonra da gayet riskli hale gelmesinin de etkileri oldu.

Konu son derece önemli. Çünkü daha yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme yapısı elde etmek, hatta bunu dış açıksız başarmak istiyorsak tasarruf yetersizliğine çözüm bulmalıyız.

Hiç yorum yok: