27 Haziran 2008 Cuma

Emniyet Bizim Bilgimiz Dışında Dinleme Yapabilir


Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), kamuoyunda günlerdir tartışılan “telekulak” konusunda TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun kurduğu alt komisyona çarpıcı bilgiler verdi.

Kimsenin dinlendiğini fark edemeyeceğini dile getiren TİB temsilcileri, Emniyet’in bağımsız dinleme olanaklarının bulunduğunu açıkladı.
TİB uzmanları Ömer Boz ile Ömer Sayılır’ın komisyona verdikleri çarpıcı bilgiler şöyle:

YARGI GÜVENCESİ YOK: Adli ve istihbari olmak üzere iki türlü dinleme var. Adli olan yargı kararları doğrultusunda yapılandır. İstihbari dinlemeler ise bilgi ve belge edinmeye dönüktür. İstihbari dinlemede yargı güvencesinin olduğu söylenemez.

TELEFONLA DİNLERİZ: Teknik dinleme (mobil) bizimle ilgili değil. Ortam dinlemesi de bizim sorumluluğumuzda değil. MİT, Jandarma ve Emniyetin kendi inisiyatifinde olan bir dinlemedir. Telefon üzerinden yapılan dinleme Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın görev kapsamı içindedir. Biz Emniyet, Jandarma ve MİT’in telefon dinleme taleplerini karşılıyoruz.

BİZİ DEVRE DIŞI BIRAKABİLİRLER: İlgili kurumlar TİB’i devre dışı bırakarak bağımsız dinleme yapabilirler. Biz sadece erişimi sağlıyoruz. Dinlemeyi ilgili kurum yapar. Kim kimi nasıl dinliyor biz bilemeyiz.

FİRMAYA İLETİYORUZ: Dinlenilmek istenen numarayı ilgili kurum bize bildiriyor. Biz de GSM firmasına veriyoruz. Firma o numaraya ilişkin aramaları ve sinyallerin tümünü bize yönlendiriyor.

AYNI ANDA HERKESİ DİNLERİZ: Dinlenilmek isteyen kaç kişi varsa, hakkında dinleme kararı kimin varsa hepsini aynı anda dinleyebiliriz.

DİNLENDİKLERİ FARK EDEMEZLER: İnsanlar, hiç kimse dinlendiğini fark edemez. Telefondan seslerin gelmesi eskidendi. Şimdi fark edilmiyor.

MÜDAHALE OLMADAN DİNLEME VAR: Kapalı sabit veya cep telefonlarını bir müdahale ile dinlemek mümkündür. Ama yasal olmayan yoldur. Bizim dışımızda teknik olarak cep telefonuna müdahale dahi yapmadan dinleme yapılabilir. Kim yapabilir? Onu ilgili kurumlara sorun. Biz bilemeyiz.

MOBİL DİNLEME ALETLERİ GETİRİLDİ: Mobil dinleme için teknik araçlar ithal edildi. Ancak hangi kurumda kaç tane araç var bilemiyoruz.

EMNİYET BAĞIMSIZ DİNLEYEBİLİR: Emniyetin bizim dışımızda dinleme olanakları var. Gazetelerde dinleme deşifrelerinin nasıl yer aldığı konusunda bilgimiz yok.

Hiç yorum yok: