27 Haziran 2008 Cuma

Ciddi İddialar..


Bugünlerde medyamızda "nedense" büyük yer kaplamasa da çok önemli bir iddia ve polemik Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın etrafında dolanıyor. Burada konu olan, Kılıç’ın çok eskilerde, 1970’li yıllarda, çok sonradan İBDA-C terör örgütü davasında örgütün lideri olarak ömür boyu hapse mahkum olan radikal İslamcı Salih Mirzabeyoğlu ile yakın ilişkiler içinde olduğu iddiası.

Bu iddia, ilk kez, Mirzabeyoğlu’na sempatisini saklamayan Baran dergisinin 1 Mayıs 2008 tarihli nüshasında ortaya atıldı. Dergiye “Salih Mirzabeyoğlu niçin içeride? AKP niçin iktidar?” başlıklı bir yazı kaleme alan Avukat Ahmet Arslan, “12 Eylül öncesinde Mirzabeyoğlu’nun başında bulunduğu hareketin yayın organı olan Gölge dergisinin Ankara Sorumlusu, şimdi Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Haşim Kılıç’tı” diye yazdı.
Baran dergisinin bu iddiası daha sonra Aydınlık dergisi tarafından tekrarlandı. Aynı iddia, daha sonra 32. Gün programında gündeme gelince, Kılıç bu haber programına bir açıklama göndererek, söz konusu iddianın gerçek dışı olduğunu bildirdi. Kılıç, kendisinin 1975-76 yıllarında Sayıştay’da memur olduğunu, bu nedenle bu derginin temsilciliğinin yapmasının mümkün olamayacağını söyledi.

Aydınlık, bu tekzibe bir sonraki sayısında, Gölge dergisinin eski bir sayısının künyesi olduğunu ileri sürdüğü bir belgeyi yayımlayarak karşılık verdi. Bu belgede, derginin Ankara Temsilcisi olarak Haşim Kılıç’ın adı geçiyor. Daha ilginci, Salih Mirzabeyoğlu’nun o tarihlerde yayımladığı “Tilki Günlüğü” adlı kitabında da iki ayrı yerde Sayıştay denetçisi Haşim Kılıç’tan söz ediyor olması. Aydınlık, kitabın kapağını ve ilgili sayfalarının fotokopilerini de yayımladı.
Bu konudaki tartışmaya son olarak Baran dergisinin son sayısında bir yazısı çıkan Mirzabeyoğlu’nun avukatı Harun Yüksel de katıldı. Yüksel, ilginçtir ki Gölge dergisinin künyesinde adı “Ankara Temsilcisi Haşim Kılıç”ın altında “Eskişehir Temsilcisi” olarak geçen kişi. Yüksel yazısında, kendisinin derginin Eskişehir temsilcisi olduğunu teyit etti.

Yazı, “Haşim Kılıç neyi/neden inkâr etmeye çalışıyor?” başlığını taşıyor. Yüksel, bu yazıda “Gölge’nin 27 yurtiçi temsilcisinden bugün iki kişiyi çok iyi hatırlıyorum. Ankara Temlsilcisi Haşim Kılıç, diğeri Amasya Teksilcisi Yahya Düzenli...” Yüksel, “Üstelik bunu yalnızca ben bilmiyorum, yüzlerce kişi de biliyor” diye yazdı; ayrıca Mirzabeyoğlu ile Kılıç’ın tanışıklıklarının 1970’li yılların başında Eskişehir’deki öğrencilik günlerine kadar gittiğini anlattı.
Tanıştıkları yıllarda Mirzabeyoğlu Necip Fazıl’a yakın bir isim olarak Büyük Doğu düşüncesinin önde gelen şahsiyetlerindendi ve henüz İBDA-C örgütlenmesine girişmemişti.
Sorun, zaten Kılıç’ın geçmişte Mirzabeyoğlu’nu tanıyor olmasından değil, bu konudaki açıklama ve haberlerdeki çelişkilerin bir türlü giderilememesinden kaynaklanıyor.

Hiç yorum yok: