8 Ağustos 2008 Cuma

İddianamede Günün Komedisi

Ergenekon’da gizli tanık tartışması sürerken, avukatlara dağıtılan CD’lerde söz konusu kişilerin tanıkların çok da “gizli” olmadığı ortaya çıktı. Gizli tanıklardan birisi, delil CD’lerinde deşifre edildi. Ergenekon iddianamesine dayanak olan 441 klasörün içinde, gizli tanık olarak dinlenmesi istenen ve terör örgütü PKK’nın yöneticisi olmak suçundan bir cezaevinde hükümlü bulunan H.B.’nin kimliği hakkında açık bilgiler yer aldı. Oysa gizli tanığın 8 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe giren Tanık Koruma Kanunu çerçevesinde korunması gerekiyor.

H.B.’nin gizli tanık olarak dinlenmesi için savcı Zekeriya Öz, 5 Haziran 2008 tarihinde “ÇOK ACELE” başlığıyla Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir yazı gönderdi. Savcı yazısında H.B.’nin isterse gizli olarak dinlenmesini de belirtti. Savcı Öz, yazısında “CMK/nın 250. maddesi gereğince Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılmakta olan Ergenekon soruşturması kapsamında; Hükümlü “x” ve “y” oğlu, 1960 Şanlıurfa doğumlu, Şanlıurfa ili “x” ilçesi nüfusuna kayıtlı H.B.’nin soruşturmamız ile ilgili bilgisine başvurulacağından, hükümlü H.B.’nin Cumhuriyet Başsavcılığımıza celbi ile Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilmiş İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce görevlendirilmiş emniyet amirleri Muhtalip Günay ve Mehmet Karabörk’ün de katılımları ile Cumhuriyet Başsavcılığınız tarafından görevlendirilmiş bir savcı tarafından isteği halinde gizli tanık olarak ifadesinin alınması, düzenlenecek olan tutanağın gelen görevlilere elden teslim Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi hususları rica olunur” dedi.

Savcılıklar arası bu yazışmada avukatlara dağıtılan CD’ler içinde yer aldı ve H.B., açık ismiyle deşifre edildi. Terör örgütü PKK’nın yöneticileri arasında H.B., Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne konulan emekli organeraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur ile aynı cezaevinde bulunuyor.

Hiç yorum yok: