24 Eylül 2008 Çarşamba

Neo-Liberalizmin Çernobil’i

- Finansal kapitalizm ABD’de geniş kitleye, orta sınıfa gelir ve refah artışı getiremedi, buna karşılık küçük bir azınlığın servetini artırdı.

- Geniş kitle ise konut fiyatlarının sürekli artışını gündeme getiren ‘mortgage balonu’ ile avutuldu, konutunun değer artışını nakde çevirerek tüketimini sürdürdü.

- ABD Merkez Bankası benzeri görülmemiş bir parasal genişlemeyle konut ve kredi balonlarının şişmesine katkıda bulundu.

- Parasal genişleme ve Çin gibi yeni yükselen ülkelerin artan tasarrufları faizlerin düşük kalmasını sağlayarak bu sürece katkıda bulundu.

- Finans kesimi ise faizlerin düştüğü ortamda zenginleşen kesimin artan tasarruflarına yüksek nema sağlamak için türev yatırım araçları gibi yeni icatlara yöneldi, mali denetimin dışında kalan ‘hedge fonları’nın yaygınlaşmasıyla çok karmaşık bir yapıya büründü.

- Konut balonunu şişiren riskli ‘mortgage’ kâğıtlarını da kullanan bu karmaşık finansal yapı denetim dışı muazzam bir risk yumağı oluştururken kamu otoritesi buna göz yumdu.

- Sistemin karmaşık yapısını oluşturan finans sihirbazı dahi çocuklar ve finans kurumlarını yöneten büyükbaşlar inanılmaz paralar kazandıkları için bu saadet zincirini devam ettirdi.

ABD’deki konut balonu patlayınca bu saadet zinciri koptu, yaratılmış olan devasa risk yumağının sistemi bütünüyle çökerteceği görülünce kamu otoritesi yani devlet işe el koymak zorunda kaldı. Sınırsız finansal serbesti devlet eliyle kurtarmayı zorunlu hale getirdi. Finansal kapitalizm kendi sonunu hazırladı.

Hiç yorum yok: