3 Haziran 2008 Salı

Futbolun Sağlığa Etkisi

Tribünlerde her gol pozisyonunda yerinden fırlayan, kendini tutamayan insanların vücut dengelerinin de bozulduğu. Tribünün bir deşarj mekanı olduğu doğru ama ben o tribünlerde top rakibin ayağına geçince, tırnaklarını kemirmeyi 1 saniye bile bırakmayan, başını ellerine alıp sallanmaya başlayan, hele bir de azılı derbilerde kendi takımı son dakikalarda öndeyse strese dayanamayıp ağlamaya başlayan bir sürü adama şahit oldum. Bildiğim futbola her geçen gün daha da bağlanıp, yegane moral düzeltme aracı olarak gördükçe onun sağlık üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisinin de arttığı.

İngiltere'nin Loughborough Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Peter Howarth yaptığı araştırmada bir takım bulgulara rastlamış. Örneğin çubuklu siyah-beyaz renkli nesneleri sürekli izleyen insanların görme yetilerinin arttığı gözlemlenmiş. Aynı zamanda futbol topunun havaya yükseldiği anda (örneğin bir kaleci degajında) topu izleyen insanların görme yeteneğinin o anda normalden daha düşük olduğunu belirtmişler ki buna "Empty Field Myopia" diyorlar.

1997-98 sezonunda Floransa Üniversitesi'nde ve aynı şehirdeki Careggi Hastanesi'nde yapılan araştırmalarda Fiorentina'nın maç kaybettiği günlerde hastaneye mide ağrısı sebebiyle başvuranların sayısında ciddi bir artış görülmüş. Bunun sebebi de stres, kızgınlık ve üzüntü anında salgılanan ve ülser hastalığına da yol açan Elico hormunu.

Utah Universitesi'nde görev yapan Dr Paul Bernhardt da 1994 Dünya Kupası Finali'nden sonra incelediği Brezilya'lı ve İtalyan deneklerin sonucunda Brezilyalıların testosteron seviyesinin normal olduğunu görürken İtalyanların oldukça düşük olduğunu saptayıp bunun sebebinin de doğal olarak heyecan dolu penaltı atışları sonucu kupayı kaybetmenin olduğunu ileri sürmüş.

Yazı: Flying Dutchman

Hiç yorum yok: