Erdal Sağlam’ın dünkü Hürriyet’te yer alan yazısının başlığı şöyleydi: “Sanayicinin kur isyanı büyüyor.” Sağlam, “Önemli olan paranın değerini korumak” diye yazdığı için kendisine bir e-mail mesajı gönderen Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz’un tepkisini dile getirmiş. Sayın Yavuz’un da pek çok sanayici ve ihracatçı gibi, “yüksek faiz - sıcak para girişi - değerli TL” politikasının sanayimizi nasıl çökerttiğini vurguladığı anlaşılıyor. Bu düşünceyi paylaşan ve cari açıktan kurtulmanın tek yolunun faizleri düşürerek kuru yükseltmek olduğunu savunan önemli köşe yazarları da var ülkemizde.
28 Ağustos tarihli Hürriyet’te de şöyle bir başlık vardı: “Sanayicinin ikinci ligi kambiyodan kazandı, patronu kur korkusu sardı.” Haberde gene bir sanayicinin, üstelik de İstanbul Sanayi Odası Başkanı olan bir sanayicinin, Sayın Tanıl Küçük’ün dile getirdiği kaygıya değiniliyordu. İkinci 500 Büyük Firma anketinin sonuçlarını açıklarken, ikinci 500 firmadaki kârın önemli bir bölümünün de ‘düşük kur - değerli TL’ sayesinde elde edilmiş olduğunu açıklayan Sayın Küçük, “Olası bir kur artışında reel sektör ciddi bir risk taşıyor”, demiş.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de özel sektörün 120 milyar dolarlık dış borcu bulunduğunu hatırlatarak, “Kurlarda bir hareket olduğunda bizim reel sektör şirketlerinin bir kısmı hiç bilmediğimiz yabancıların eline geçebilir mi?” sorusunu sormuş. (Hürriyet, 30.08.08) Bu konuda hükümetin bakanları arasında da farklı görüşlerin dile getirildiğini biliyoruz.
Bir yanda bu politikaya devam etmenin sanayimizi ve ekonomimizi batıracağını iddia edenler var, diğer yanda ise bu politikanın terk edilmesi ya da çökmesi halinde yaşanacak olan kur şokunun sanayimizi ve ekonomimizi çok ciddi riske sokacağını iddia edenler. Var mı bu muammayı çözecek olan?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder